Kuvateksti

Uusi Helsinki -kvartetti perustettiin vuonna 1982. Jo kaksi vuotta myöhemmin, vuonna 1984,  kvartetti voitti kaksi kvartettikilpailua, Viitasaaren Kvartettikilpailun ja Concertino Praga -kilpailun Prahassa. Voitot olivat ponnahduslauta nuoren kokoonpanon uralle. Huhtikuussa 1994 Uusi Helsinki -kvartetti sijoittui toiseksi Lontoon kansainvälisessä jousikvartettikilpailussa. Se palkittiin myös yleisöpalkinnolla sekä palkinnolla parhaasta tilausteoksen esityksestä. Vuonna 1997 Uusi Helsinki -kvartetille myönnettiin Nuori Suomi -palkinto.

Onnistuneet vierailut mm. Wigmore Hallissa Lontoossa sekä lukuisilla kansainvälisillä festivaaleilla ovat vakiinnuttaneet kvartetin aseman kansainvälisessä musiikkielämässä. Kvartetti on konsertoinut tunnetuissa Berliinin Konzerthausissa, Zürichin Tonhallessa ja Amsterdamin Concertgebowssa. Säännölliset kiertueet ovat suuntautuneet mm. Belgiaan, Hollantiin, Kreikkaan, Saksaan ja Englantiin. Euroopan lisäksi kvartetti on esiintynyt Japanissa, Yhdysvalloissa, Australiassa ja Israelissa. Vuonna 1997 Uusi Helsinki- kvartetti aloitti työskentelyn Tampereen Konservatoriossa konsertoiden ja opettaen säännöllisesti Tampereella. Kvartetti jatkaa edelleen toimintaansa Tampereella Tampereen Ammattikorkeakoulun residenssikvartettina.  Kvartetti esitti kesällä 1998 Helsingin Juhlaviikoilla ensimmäistä kertaa Bartókin kaikki kuusi jousikvartettoa kahtena peräkkäisenä päivänä. Kaudella 2001- 2002 kvartetti järjesti oman konserttisarjan Helsingin Tuomiokirkon Kryptassa esittäen wieniläistä musiikkia. Kaudella 2004 - 2005 UHK perusti Helsingin Ritarihuoneelle jousikvartettimusiikkiin erikoistuneen konserttisarjan. Sarjassa esiintyy UHK:n lisäksi kotimaisia huippuyhtyeitä ja ulkomaisia mestareita, kuten Juilliard-kvartetti. Kaudella 2012-2013 UHK Juhli 30-vuotista taivaltaan esittäen kaikki Beethovenin kvartetot Lahdessa, Tampereella ja Helsingissä.

Uusi Helsinki -kvartetti on opiskellut monien merkittävien opettajien johdolla, joista mainittakoon Risto Fredriksson, Eli Goren ja Peter Csaba. Kvaretti on opiskellut myös Amadeus-, Takács-, Chillingrian- ja Britten- kvartettien johdolla.

Uusi Helsinki -kvartetti on levyttänyt  Finlandia Records -levymerkille kaksi levyä. Vuonna 1997 julkaistu debyyttilevy sisältää molemmat Janáčekin kvartetot sekä osia Dvořákin sarjasta Sypressejä. Vuonna 1998 julkaistiin levytykset Sibeliuksen ja Griegin kvartetoista. Kvatetti on myös levyttänyt klarinetisti Kari Kriikun kanssa Ondine levy-yhtiölle. Uusi Helsinki -kvartetti on tehnyt myös lukuisia radio- ja televisionauhoituksia Euroopassa ja Japanissa .

Petri Aarnio, I viulu, on opiskellut Itä-Helsingin musiikkiopistossa Geza Szilvayn ja Sibelius- Akatemiassa Lajos Garamin oppilaana. Hän jatkoi opintojaan New Yorkissa Dorothy Delayn ja Joel Smirnoffin johdolla vuosina 1984- 1990. Petri Aarnio on Radion sinfoniaorkesterin konserttimestari. Aarnion instrumenttina on Vincenzo Ruggeri vuodelta 1696.

Taija Angervo, II viulu, aloitti viulunsoiton opinnot 1979 Lahdessa Päijät- Hämeen Konservatoriossa. Sibelius- Akatemiaan hän siirtyi 1994 Seppo Tukiaisen ja Mi-Kyung Leen oppilaaksi ja suoritti viulunsoiton diplomotutkinnon keväällä 2000. Hän on opiskellut myös Kuhmon Viulukoulussa Zinaida Gilelsin, Ilja Grubertin ja Pavel Vernikovin oppilaana, useilla mestarikursseilla sekä 1998-99 Kölnin Musiikkikorkeakoulussa Mihaela Martinin luokalla. Angervo toimii Radion Sinfoniaorkesterin 2. konserttimestarina sekä Virtuosi di Kuhmo- kamariorkesterin jäsenenä. Taija Angervo soittaa Radion sinfoniaorkesterin omistamalla Goffredo Cappa viululla.

Ilari Angervo, alttoviulu, on opiskellut Sibelius- Akatemiassa Helge Valtosen ja Jouko Mansneruksen johdolla. Angervo opiskeli Berliinissä Hochschule der Künstessä Wolfram Christin johdolla 1988- 90. Vuodesta  1990 lähtien Ilari Angervo on ollut Radion Sinfoniaorkesterin 1. sooloaltisti. Angervo on soittanut useimpien suomalaisten orkestereiden solistina ja on myös esiintynyt solistina Saksassa, Venäjällä ja Japanissa. Soittimenaan hänellä on J.B. Guadagnini alttoviulu vuodelta 1762.

Tuomas Lehto, sello, aloitti sellonsoiton 3-vuotiaana opettajanaan Anja Maja. Vuonna 2000 opinnot jatkuivat Sibelius-Akatemiassa ensin Hannu Kiisken ja myöhemmin Marko Ylösen opissa. Tuomas on täydentänyt opintojaan Torleif Thedéenin sekä Jan-Erik Gustafssonin johdolla Ruotsissa ja Suomessa. Tuomas Lehto on Radion Sinfoniaorkesterin 1. soolosellisti. Hän toimii myös aktiivisesti solistina ja kamarimuusikkona.